Porozmawiajmy o odporności na insulinę. Dużo się słyszy o odporności na insulinę, ale poczekajcie, i pomyślcie przez chwile. Czy sądzicie, że komórki uodparniają się tylko na nią? Na im większą ilość hormonów komórki są wystawione, na tym więcej się uodpornią. Jedne bardziej niż inne, istnieją więc różnice. Problem z odpornością na hormony jest [...]
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
>>>>>DIETA DLA ZAPRACOWANYCH Uwagi wstępne 1.Oprócz napojów wymienionych w diecie, w czasie odchudzania możesz pić bez ograniczeń wodę mineralną niegazowaną i niesłodzoną herbatę. 2. Ostatni posiłek należy zjadać co najmniej dwie godziny przed snem. 3. Wegetarianki mogą zastąpić 100 g mięsa, spożywając: * 100 g ryby - 69 kcal * 400 [...]
Dzień DNT Micha B/T/W 169/87/213 80 Powodów dlaczego przestałem używać cukru :-D 1/Najpierw łączy się z tłuszczami nienasyconymi i produkuje dużą ilość cholesterolu. 2/Cukier zakwasza żołądek i jelita, a tym samym burzy równowagę ustroju, sprzyja tworzeniu się wrzodów. 3/Przyczynia się również do powstawania kamicy nerkowej. 4/Cukier nie tylko [...]
jeżeli o mnie chodzi, to z tych wszystkich słodzików stevia wydaje się najrozsądniejsza (choć nie najtańsza). No i nie mówi się o jeszcze jednej rzeczy. Mianowicie zwykła fruktoza jest bodaj 3 razy słodsza od cukru. Tak, że mając stevię i fruktozę chyba nie do końca jest potrzeba szprycowania się chemią. Inna sprawa, że odrobina miodu nikomu nie [...]
[...] wysoki poziom trojglicerydow – Niektore statyny obnizaja poziom koenzumu q10 po 30dniach o 50% – Q10 moze zwiekszac lub zmniejszac krzepliwosc krwii – Statyny powoduja obnizenie sie poziomu kreatyny w miesniach (a to moze spowodowac bole miesniowe) – Statyny powoduja onizenie sie poziomu kreatyny w miesniach(a to moze spowodowac bole [...]
Na początku roku stwierdziłem, że zainwestuje w badania genetyczne, które pomogą mi w ułożeniu treningu jak i diety. Wyniki wyglądają następująco. Gen ACE – gen odpowiedzialny za wytrzymałość. Jedna z jego wersji była często znajdowana u elitarnych zawodników wytrzymałościowych oraz himalaistów wspinających się na wysokość ponad 8000m. Mój wynik [...]
Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczeństwo! Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne [...]
**Pułapki light Na rynku rozgrywa się cicha wojna. Jest bezkrwawa, ale każdy może być jej śmiertelną ofiarą. To wojna między nami – zwykłymi ludźmi wierzącymi słowu pisanemu – a koncernami przemysłowymi, które wiedzą, co wydrukować na etykietach. Light nie zawsze znaczy light Nie wszystkie produkty z etykietką light mają [...]
15. Czekolada poprawia sprawność umysłową Zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada mogą poprawiać sprawność mózgu - wskazują najnowsze badania amerykańskie. "Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina" - powiedział doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w [...]
ZIMNA WODA Duże ilości wody wypijane w ciągu dnia pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i oczyszczają organizm z toksyn. 8 szklanek schłodzonej wody do ok. 4 st. C, pomaga spalić 200 kalorii, czyli tyle, ile osoba o wadze 75 kg spala w trakcie 20 min. Biegu. Ilość spalanych kalorii zwiększa się od momentu, kiedy przyspiesza metabolizm [...]
Cukier Cukier jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku. Mówimy tutaj o sacharozie: białej, krystalicznej substancji rafinowanej z soku trzciny cukrowej lub buraka, co odziera ją z wszelkich witamin, minerałów, protein, włókien, wody oraz innych synergetyków, czyli substancji wzajemnie [...]
U mojego ojca się sprawdza po covid bo on miał mega mind fog i drżenie rak. To w znacznym stopniu ustąpiło, Tu fajny art Cortexin (Korteksin) jest to lek, który został stworzony przez Wojskową Akademię Medyczną chwilę po moich narodzinach – w 1986r. Jest to liofilizat zawierający wyciąg z kory mózgowej bydła lub trzody. Zawiera niskocząsteczkowe [...]
Kiedy glukoza łączy się z glukozą to wydziela się woda . Czyli jest jakby większa koncentracja. W chemii nazywa się to kondensacją. Jeżeli zjadamy całą komórkę to musi ona pęknąć w organizmie, musi być nadtrawiona, wolniutko uwalniają się z niej cukry. Nie ma wzrostu glukozy we krwi i nie jest drażniona trzustka. Natomiast jeżeli spożylibyśmy to [...]
[...] kazdy weglowodan zlozony wedruje do krwi po zamianie w glukoze...i jesli organizm mialby sugerowac sie tym ze w ogole on sie pojawia to gwaltowny skok spowodowalby nadmierne obnizenie cukru i oslabienia..a przeciez tak nie jest jak zjesz powiedzmy 150g owsianki.. dlatego liczy sie ilosc glukozy ktora na dany moment pojawia sie we krwi i to jest [...]
GOLD OMEGA-3 jest suplementem diety zwierającym wysokogatunkowy koncentrat olejowy z ryb zimnowodnych, obfitujący w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wykazujące wybitne właściwości prozdrowotne. Kwasy omega-3 wspomagają pracę serca i mózgu, chronią przed miażdżycą i rozwojem nowotworów, przeciwdziałają otyłości oraz wzmacniają odporność. Czego [...]
TRENING AEROBOWY (TlENOWY) A ĆWICZENIA NA SIłĘ I MASĘ MIĘŚNIOWĄ. TRENING WYDOLNOŚCIOWY A REDUKCJA ZAPASOWEJ TKANKI TŁUSZCZOWEJ. Wysiłek aerobowy (inaczej tlenowy, w odrożnieniu od beztlenowego, czyli anaerobowego) to praca, podczas której energia dla pracujących mięśni dostarczana jest w wyniku przemian tlenowych. Stosowany jest w celu [...]
Gościu co ty za głupoty wypisujesz? Węglowodany to materiał energetyczny i nie ma on za dużego związku z odpornością. W latach 1940-ych i 50-ych naukowcy Yudkin i Lopez odkryli powiązanie między spożywaniem oczyszczonego cukru i chorobami serca. Stwierdzili oni, że konsumpcja cukru obniża odporność organizmu na bakterie, wirusy i drożdżaki..... [...]
Trawienie pelnego posilku (b, t, w) trwa kilka godzin (zwykle duzo dluzej, niz umowne 3h odstepu miedzy posilkami). O trawieniu mowimy oczywiscie jako o wchlonieciu wszystkich mikro i makroskladnikow. Samo przejscie tresci pokarmowej moze trwac krocej. W nocy metabolizm zwalnia, dlatego trawienie nocne trwa dluzej. Co do uczucia sytosci i glodu: [...]